Добрички земеделец иска да изгради рафинерия за тиквено олио. Младият зърнопроизводител отглежда тикви с голи семки от няколко години. Те са с висока масленост и се използват за добив на студено пресовано олио, което пък с високото си съдържание на витамин Е е изключително здравословно.
Недялко Статев обработва 10 000 дка земя в землището на добричкото село Поп Григорово, където отглежда 9 вида култури. Една от тях е тиквата с голи семена, чиято родина е Мексико и се радва на над 300-годишна история. При отглеждането й се използва много ръчен труд, казва земеделецът. Само прибирането й е напълно механизирано. Семената не са евтини, затова и като цяло производството е скъпо, казва стопанинът, но пък олиото е ценно. Технологията за студено пресоване на тиквеното семе е коренно различна от тази при слънчогледа и рафинерия у нас няма. Сега го пресоват в чужбина. Недялко Статев се надява да изгради собствена маслобойна, за да съкрати разходите за производство, а тиквеното олио да заеме подобаващо място на нашия пазар.