Двама русенци ще защитават честта на Русе на конкурса „Готвач на годината“. Това са
Александър Валентинов и Свилен Денчев. И двамата работят в колектива на шеф Петър Атанасов – главен готвач на ресторант „Левента“.
В подновения след 10-годишно прекъсване конкурс ще вземат участие 28 отбора от цяла България. Той ще се проведе днес и утре по време на форума „Туризъм и кулинария“ във Варна. Организатор е Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, със съдействието на Община Варна.
Кулинарното състезание е на тема: „Иновативна балканска кухня – новаторство и стил“. В конкурса участват представители на БХРА, както и ученици от гимназиите по туризъм, сладкари, сомелиери. Те ще се състезават в категориите за най-добър готвач, най-добър сладкар, най-добър млад готвач и най-добър млад сладкар.
Журито е съставено от известни български и сръбски шеф готвачи като Иван Звездев, Ради Стамболов и други представители на БХРА, Министерството на туризма, Община Варна, медии, спонсори. Водещ е Ути Бъчваров. В програмата е предвидено винено експо с безплатни дегустации на изби и вносители на вина, предвидено е и изложение на продукти и професионална техника.