Есента започва да се усеща, превалявания и по-ниски температури през втората половина от седмицата

0
138
слънчево и топло

Есента започва да се усеща. През втората половина на седмицата на много места ще има превалявания от дъжд, а температурите, макар че ще останат по-високи от нормалното за сезона, ще се понижат с десетина градуса.

Това показва прогнозата на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

Днес температурите ще останат доста високи за началото на октомври – максималните в по-голямата част от страната ще са около 30°, в районите чувствителни на южен вятър до 33-35°. Ще има разкъсана, над Западна България предимно значителна висока и средна облачност, не са изключени и изолирани слаби превалявания.

Във вторник и сряда от северозапад ще прониква хладен въздух и температурите в западните райони ще се понижат – максималните ще са 22°-27°. В източната половина от страната вятърът ще все още с южна компонента и там ще остане по-топло, температурите ще достигат до 30°-32°. Облачността ще е променлива, над Северна и Западна България често значителна и там на отделни места ще превали. В четвъртък ще преобладава облачно време и от запад на изток на места ще превали. Вятърът в цялата страна ще стане от запад-северозапад, слаб до умерен. И в източните райони температурите ще се понижат с няколко градуса, максималните ще са между 21° и 26°. В петък облачността ще намалее, най-късно в източните райони. Вятърът ще стихне. През почивните дни времето ще бъде предимно слънчево и почти тихо. Сутринта на места в низините и котловините ще се образува мъгла или ниска облачност. Ще остане сравнително топло с минимални температури между 9° и 14° и максимални – между 22° и 27°.