На 31 март във финландската столица Хелзинки ще се проведе фестивал на черната храна. Освен че ще има черен хляб и черен шоколад, с които сме свикнали, ще присъстват в черен цвят и: сладолед, пържени картофки, хамбургер, черен сладкиш макарон, черни кренвирши и други видове храна.
Идеята за организиране на фестивала на черната храна е на кулинарния блогър от Будапеща Регина Борош. След като организирала мероприятието в родния си град и привлякла 8 хил. посетители, фестивалът започва да пътува в различни точки на света. Следващите прояви са на 19 май в Ню Йорк, на 9 юни в Истанбул, на 30 юни в Лондон.
Храните се оцветяват с активен въглен или с мастило от сепия. Кулинарните критици изтъкват, че вкусът на черната храна с нищо не се различава, а активният въглен абсорбира калция, калия и другите полезни хранителни вещества, които се отделят от организма с него. Затова не бива да се прекалява с черната храна.