В рамките на фестивала се провеждат конкурси за предястия, ордьоври, основни ястия, сладки и др. гъбени изделия, излагат се и различни видове култивирани гъби. Не липсваха и различни гъбени вкусотии – десерт „Градина с гъби“, ордьовър от гъби, гъбена запеканка, палачинкова торта с гъби, макарони с гъби, пълнени печурки с пушена скумрия, баница с гъби и „Плаващи медузи“ – гъбки с капачета от репички в сос.
„Вие, жителите на Красен, с тази инициатива наистина създавате традиция, която съм убеден, че ще бъде предавана от поколение на поколение. Желая на всички приятно изкарани моменти с чудесната програма, която е част от фестивала“, каза при откриването областният управител Стефко Бурджиев, който бе сред гостите на фестивала.