Гешев не иска повече депутатите да му задават въпроси

0
Снимка: ПРБ

Главният прокурор Иван Гешев е поискал Конституционният съд (КС) да отмени разпоредбата от правилника на парламента, по силата на която депутатите могат да го викат на изслушване на всеки три месеца. Според него така се налага парламентарен контрол върху прокуратурата, което е в разрез конституцията.

Миналата седмица Гешев бе на изслушване в правната комисия на парламента. Депутатите му задаваха въпроси за делата за полицейско насилие и по други теми. Главният прокурор отказа всякаква информация по конкретни дела, защото това е нарушение на закона.

Още тогава Гешев каза, че ще атакува пред КС чл. 24 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Председателят на парламента Ива Митева му напомни, че тази промяна е приета по инициатива на предшественика му Сотир Цацаров. Аргументите му са били, че така ще се осигури повече публичност на работата на държавното обвинение. Подобна препоръка към България е имало и в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка.

В момента главният прокурор на практика не се отчита на никого. Той внася в парламента годишни доклади за дейността на институцията, но в тях има само обща статистика. Ако тази разпоредба от правилника на парламента бъде отменена, няма да съществува механизъм, по който Гешев може да бъде питан за каквото и да е. Главният прокурор може да използва и делото пред КС, за да откаже да се яви в парламента, докато казусът е висящ и няма произнасяне.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили