Грипът настъпва, вече има смъртен случай!

0
10 области

Увеличават се случаите на заболели от грип у нас, предупреждават от Центъра по заразни и паразитни болести.

Най-много са болните в София – 44, следват Смолян – 15 и Сливен – 13. Пикът на грипната епидемия се очаква през февруари. Заболели от грип има и в Бургас, Пловдив, Русе, Пазарджик, Кюстендил, Габрово и Враца.

В събота в Смолян след усложнения е починал 51-годишен пациент от с. Борино. В смолянската болница се лекува и 37-годишна жена, която вече се подобрява. Изписано е 7-годишно дете, също боледувало от свински грип.

Три грипни вируса са засечени тази зима в страната – свински грип, Виктория и тип А. Положителните проби са 94, като голяма част от тях са регистрирани тази седмица.

Медиците припомнят, че повишената температура е един от основните симптоми на грипа, заедно с кашлицата, възпаленото гърло и болките в мускулите.

Ако до третия-четвъртия ден, нали температурата не спадне, не се подобри състоянието на болния, трябва да се търси лекарска помощ.

Засега у нас преобладават случаите на грип тип А, който засяга предимно хората над 65 години, но пък свинският грип неслучайно се нарича пандемичен – при него много по-лесно се стига до епидемия. От началото на зимния сезон са регистрирани 41 доказани случая на заразени с т.нар свински грип.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили