Халва и белен слънчоглед от Русенско са изключително желани и търсени не само в България, но и в съседните Гърция и Румъния.
Това стана ясно по време на поредното заседание на смесената българо-румънска земеделска комисия. По време на срещата Сезгин Дауд, производител от русенското село Стамболово демонстрира пред румънски си колеги, производството и технологията на халва и белени слънчогледови ядки. Оказа се, че продуктите са изключително желани и търсени не само в България, но и в съседните Гърция и Румъния.
Фирмата за производство на белени слънчогледови семки е все още е нова на пазара. Преди година разширила асортимента си с производство на тахан и лятна халва. Техниката, която бели семките е южно корейска и китайска, разказа Сезгин Дауд.
За направата на халвата се използва захар, чувенов екстрат и слънчогледова ядка, която се произвежда от фирмата. Количеството халва, което се прави на ден е около тон и половина, до два.
Румънската земеделска работна група се запозна на място с процеса на производство на халва и белени семки. Северните ни съседи бяха впечатлени от техниката, с която разполага формата.
В България изкупните цени на халвата и семките са може би сред най-добрите на Балканите, коментира Сезгин Дауд. Производителят тепърва смята да разширява износа на готовата продукция към Гърция и Румъния.