Site icon TVN.BG

Италия временно забранява ChatGPT

Националният орган за защита на данните проверява как американската компания зад чатбота управлява личните данни

Националният орган за защита на данните заяви, че незабавно ще блокира и разследва OpenAI, американската компания, която стои зад популярния инструмент за изкуствен интелект, за обработката на данните на италианските потребители. Заповедта е временна, докато компанията не спазва основния закон за поверителността на ЕС, Общия регламент за защита на данните (GDPR).

Този ход идва, след като миналата седмица пробив в киберсигурността разкри потребителски разговори и някои финансови подробности. Информацията, изложена публично за период от девет часа, включва имена и фамилии, адреси за фактуриране, видове кредитни карти, дати на изтичане на кредитните карти и последните четири цифри на техните кредитни карти, според имейл, изпратен от OpenAI до засегнат клиент, и видян от Financial Times.

От двете страни на Атлантика нарастват призивите за спиране на новите версии на ChatGPT и разследване на неговия разработчик OpenAI за редица рискове за поверителността, киберсигурността и дезинформацията. Илон Мъск и десетки AI експерти тази седмица призоваха за спиране на актуализациите на ChatGPT.

Органът каза, че компанията не разполага с правно основание, оправдаващо „масовото събиране и съхранение на лични данни… за „обучение“ на алгоритмите“ на ChatGPT. Компанията също така обработва данни неточно, добави той.

OpenAI няма офис в Европейски Съюз, само че неговият представител в Европейското икономическо пространство има 20 дни, с цел да заяви по какъв начин възнамерява да приведе ChatGPT в сходство с разпоредбите за дискретност на Европейски Съюз или ще бъде изправен пред глоба до 4 % от световните си доходи.

OpenAI не отговори веднага на искане за коментар.

Exit mobile version