Италия временно забранява ChatGPT

0

Националният орган за защита на данните проверява как американската компания зад чатбота управлява личните данни

Националният орган за защита на данните заяви, че незабавно ще блокира и разследва OpenAI, американската компания, която стои зад популярния инструмент за изкуствен интелект, за обработката на данните на италианските потребители. Заповедта е временна, докато компанията не спазва основния закон за поверителността на ЕС, Общия регламент за защита на данните (GDPR).

Този ход идва, след като миналата седмица пробив в киберсигурността разкри потребителски разговори и някои финансови подробности. Информацията, изложена публично за период от девет часа, включва имена и фамилии, адреси за фактуриране, видове кредитни карти, дати на изтичане на кредитните карти и последните четири цифри на техните кредитни карти, според имейл, изпратен от OpenAI до засегнат клиент, и видян от Financial Times.

От двете страни на Атлантика нарастват призивите за спиране на новите версии на ChatGPT и разследване на неговия разработчик OpenAI за редица рискове за поверителността, киберсигурността и дезинформацията. Илон Мъск и десетки AI експерти тази седмица призоваха за спиране на актуализациите на ChatGPT.

Органът каза, че компанията не разполага с правно основание, оправдаващо „масовото събиране и съхранение на лични данни… за „обучение“ на алгоритмите“ на ChatGPT. Компанията също така обработва данни неточно, добави той.

OpenAI няма офис в Европейски Съюз, само че неговият представител в Европейското икономическо пространство има 20 дни, с цел да заяви по какъв начин възнамерява да приведе ChatGPT в сходство с разпоредбите за дискретност на Европейски Съюз или ще бъде изправен пред глоба до 4 % от световните си доходи.

OpenAI не отговори веднага на искане за коментар.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук