По традиция на празника се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Оттам резонно възниква и въпросът: как да разберем дали рибата, която купуваме, е прясна?
Едно от нещата, които най-лесно и задължително трябва да направим, е да погледнем хрилете на избраната риба. Те трябва да са яркочервени, а не тъмни. Освен това люспите й трябва да са светли, а очите – ясни и изпъкнали.
Друго, на което трябва да обърнем внимание, е рибата да бъде със запазена цялост, без видими наранявания по нея, люспите да са здраво прикрепени към кожата, слузта по нея да е прозрачна, да не е мътна и да е със специфична миризма, да няма неприятна миризма.
Останалото вече е въпрос на кулинарно умение и вкус.
Добър апетит!