Как и кой може да получи целева помощ за деца до 14 г. в условията на Covid-19

0

Как може и кой да  кандидатства за целева помощ за деца до 14 годишна възраст,, които са в дистанционно обучение.

Подробностите за тази процедура бяха оповестени от социалното министерство.

Целевата помощ е за няколко категории семейства – тези, в които родител е в неплатен отпуск, за да гледа дете или деца до 14 години, които учат дистанционно, включително и самоосигуряващите се, които не могат да работят поради въведени ограничения. Средствата се полагат и на семейства, в които има безработен родител, който няма право на обезщетение от НОИ, или пък то е по-ниско от 610 лева.

Помощта, която ще се изплаща за цял месец, за едно дете е  610 лева, а за семейства с две и повече деца – 915 лева. Правителството разшири критериите за достъп до подпомагането..

Значително се повишава доходният критерий за достъп – той вече една и половина минимална заплата и така семействата с едно дете имат право на помощта, ако са с доход под 2745 лева, а тези две и повече деца  – с доход под 3660 лева.

Ето и самите изисквания към родителите:

За самоосигуряващите се изисква да подадат заявление в НАП за прекратяване на дейността, което може да се направи електронно.

Родителите трябва да имат уведомление от детската градина или училището, РЗИ или общината, че детето започва да учи от разстояние с решение на областен или общински щаб, или е поставено под карантина – като това могат да бъдат уведомления, изпратени по електронната поща, или публикувани в електронен дневник.

Изисква се служебна бележка, че родителят е в неплатен отпуск. Заявлението заедно с бележките се подават в Дирекция „Социално подпомагане“ – сканирани или снимани по имейл, по пощата или чрез системата за сигурно електронно връчване.

Одобрените ще получат средствата още на следващия месец. Сумите покриват дните, в които родителят е в неплатен отпуск

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили