На 8 ноември Православната църква отбелязва един от най-светлите християнски празници – Архангеловден.
Този ден е посветен на свети Архангел Михаил, когото църковните писания описват като „водач на войнството Господне“ и главен защитник срещу злото и беззаконието в човешкото царство.
Празникът има особено значение, тъй като предхожда началото на коледните пости, период на духовно пречистване преди Рождество Христово. Затова не е без значение какво ще сложим на празничната трапеза.
Трапезата на Архангеловден изобилства от традиционни ястия. Обикновено се приготвя гювеч с месо, обредна питка, жито и боб. Добре е да има курбан чорба от овнешко или шилешко месо. Неизменна част от празничното меню съща са пастърмата и сезонните плодове, характерни за есенния период.
На Архангеловден българите правят курбан в чест на светеца-покровител на мъртвите. Обикновено се жертва мъжко животно – овен или шиле, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян. Жените приготвят и раздават помежду си специални обредни хлябове, наричани “Рангелово блюдо”. Тържествената трапеза, била тя семейна или общоселска, се освещава от представител на църквата. И заради това кожата на обредното животно се дарява винаги на църквата.




















