КПКОНПИ иска имущество за 158 хил. лв. от Елена Йончева

0

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е внесла иск за конфискация на имущество за 158 000 лева срещу евродепутата Елена Йончева, съобщава „Сега“. Комисията твърди, че тя е изтеглила парите от КТБ в периода 2012-2014 г.

Гражданското дело се базира на обвинението на Йончева за пране на пари. Още в края на 2019 г. българската прокуратура поиска от председателя на Европейския парламент Давид Сасоли да бъде свален имунитетът на евродепутатa Елена Йончева. Досега обаче това не се е случило.

Разследващите твърдят, че парите са били източени от КТБ чрез офшорка, регистрирана на Британските Вирджински острови. Делото бе инициирано по сигнал на депутати от ГЕРБ.

Обвинението се крепи на факта, че на 17 април 2012 г. като едноличен собственик на „Авторска телевизия“ ЕООД Йончева е взела решение за учредяване на съвместна компания с регистрираната на Британските Вирджински острови офшорка „Далий Трейдинг Лимитид“, конттролирана от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Общото им дружество е кръстено „Офроуд“ ООД.

Фирмата на Йончева „Авторска телевизия“ се е задължила да участва в общото дружество с 5000 лева, а съдружниците ѝ от „Далий Трейдинг Лимитид“ – с 315 000 лева. Разликата между двете суми в размер на 310 000 лева трябвало да влязат във фонд „Резервен“ на новоучреденото дружество „Офроуд“.

Тогава Йончева коментира, че делото е опит за сплашване.