Кунчев: Заради британския вариант трябва да стоим на 2,5 метра един от друг

0
Ангел Кунчев, Снимка: БГНЕС

За да се предпазим от заразяване с британския вариант на коронавируса трябва да спазваме по-голяма дистанция един от друг. Това заяви пред БНТ главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Освен това трябва да се носят маски с по-висок клас на защита.

„Ако досега дистанцията е била 1,5 м, сега трябва да стане 2,5“, обясни той. Този вариант на вируса има между 10 и 100 пъти по-голяма концентрация в гърлото от обикновения, допълни той.

Новозаразените с COVID-19 – повече от излекуваните

Кунчев обясни, че е много често пандемиите протичат по такъв начин – с двувълново или тривълново протичане. Подобно нещо се е наблюдавало и при птичия и свинския грип, а 2018-2019 г. и при испанския грип.

„Това е характеристика на епидемичния процес при един въздушно-капков вирус, върху тая характеристика се наслагват и други неща – колко са преболедували, колко са ваксинирани, какви са мерките и дали се спазват. Нашата идея не е да плашим някого, а да предупредим, че тенденцията върви към повишаване и толкова по-важно е спазването на мерките“, обясни той ден, след като от оперативния щаб прогнозираха трета вълна у нас след около три седмици.

Щабът: Не питайте за разхлабване на мерки, идва трета вълна

Кунчев допълни, че мерките се разхлабват много внимателно. Според него, ако в моловете не се допуска струпване на много хора, рискът не е чак толкова голям.

„Опитваме се да избегнем социалния характер на мола, не търговския“, каза той.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили