Днес е световният ден на турското кафе, което е един от незаменимите елементи от културното наследство на традиционната турска кухня.
Културата и традицията за приготвяне и консумиране на турското кафе е включена в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО през 2013 г., а 5 декември е обявен за „Световен ден на турското кафе“.
Смята се, че този тип напитка е сред най-консумираните видове кафе в световен мащаб заедно с еспресото.
Напитката се приготвя чрез варене на много ситно смлени зърна в кафеник, понякога с добавяне на захар и/или подправки. Най-подходящи за турско кафе са всички сортове арабика, които се разкриват най-добре като са със степен на изпичане средна или средна към тъмна. Готовността се определя по пяната, която излиза – първоначално тя е яркожълта, след което започва да потъмнява и да се надига и когато цветът стане наситено кафяво – кафето е готово. Сервира се в малки чаши заедно с чаша вода. Самата традиция е символ на гостоприемство, приятелство и забавление, който прониква във всички сфери на живота. Турското кафе има важна роля и при различни поводи като годежи и всякакви празници. Утайката, останала в празната чаша, често се използва за предсказване на съдбата на човека.
Смята се, че турското кафе е разпространено в Истанбул от Йемен през 1543 г. от Йоздемир паша, който е бил валия на Йемен.
За съвсем кратко време благодарение на търговците, пътешествениците и дипломатите, които посещават Истанбул, турското кафе се разпространява първо в Европа, а след това и в целия свят.