Малките фирми временно ще получават по-евтин ток

0
Снимка: БГНЕС

Около 250 хил. малки фирми ще получават по-евтин ток от 1 ноември, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Мярката обаче е временна и целта е да подпомогне бизнеса заради рекордно високите цени на енергийната борса. В момента мегаватчас се търгува за около 400 лв.

КЕВР е променила методиката за определяне на цените на т.нар. доставчици на последна инстанция. Това са тарифите, по които се дава ток на фирми без договор с енергиен доставчик и са най-високите.

„С приетите промени се променя формулата, по която се определя цената на електроенергията от доставчик на последна инстанция, което ще позволи сметките на небитовите потребители на доставчик на последна инстанция да бъдат намалени с 15 лв. до 30 лева на MWh. Мярката ще има краткосрочен характер – в рамките на 3 месеца, считано от 1.11.2021 г. като през това време потребителите следва да сключат договори с доставчици на електроенергия от свободния пазар, за да не заплащат електроенергия по цени на доставчик на последна инстанция, където тя е значително по-висока“, пишат от КЕВР.

Бизнесът ще получи по 110 лв. компенсация за скъпия ток

Не е ясно дали след три месеца повече бизнеси ще имат договори с доставчици. В момента високата цена на тока на борсата е един от най-сериозните проблеми за големите предприятия.

Преди седмица правителството обяви, че бизнесът ще получава по 110 лв. компенсация за скъпата електроенергия. Периодът на помощта обаче ще е само два месеца – от 1 октомври до 30 ноември.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа