Мерките отново може да се затегнат

0
Костадин Ангелов

Националният оперативен щаб и здравният министър Костадин Ангелов обсъждат нови, по-строги мерки заради увеличения брой заразени с коронавирус. Все още не е ясно какво решение ще се вземе, но обсъжданите мерки са по-ранен час за затваряне на заведенията, връщане към електронното обучение за учениците, както и евентуално затваряне на молове и фитнеси.

Към момента не може да се говори за унифициран подход, защото има големи разлики при заболеваемостта по области, обясни Ангелов. В някои области заболеваемостта е 500 на 100 хил. души, в други е 50. Най-много заразени има в Кюстендил, Бургас, София и Шумен. Седемдневната заболеваемост е минала 300 на 100 хил. души., което е поводът за обсъждане на ново затягане на ограниченията.

Новите мерки ще са ясни до няколко дни, обясни Ангелов. Те ще бъдат обсъдени от щаба и ще се прецени дали да се налагат нови ограничения само на регионално или и на национално ниво. След това трябва да бъдат одобрени и от правителството.

„Няма да вървим целенасочено към забраняване на едно или друго нещо. Отправната ни точка ще бъде животът и здравето на хората“, заяви министърът.

Според него в момента ситуацията е под контрол и трябва да остане такава максимално дълго. Той призова хората да избягват срещи и да носят маски. Ангелов обясни, че развитието в следващите седмици ще зависи изцяло от разума на хората. По думите му около 70% от новите случаи у нас на британския вариант на коронавируса.