Над 8 пъти е разликата между доходите на бедни и богати българи

0
Снимка: Pixabay

Разликата в доходите на най-богатите и най-бедните българи е над 8 пъти. Това сочи годишният доклад за заетостта на Европейската комисия. Страната ни е на дъното и по други социални показатели. Страната ни е рекордьор и в неравенството в доходите на населението.

„Променила се е, при това към влошаване. 7,6 пъти беше през 2019 година разликата между най-бедните и най-богатите, докато в момента е 8,2 пъти. Ако вземем 20-те % най-богати.Ако вземем пък 10-те % най-богати и най-бедни, разликата е 15 пъти, което е повече дори и от Северна Македония, така че България има проблем с неравенствата“, казва Любослав Костов от КНСБ.

Доходите у нас са далеч от европейските, дори и за образовани млади хора, които получават сравнително добро заплащане.

„Аз съм на 26 години и за възрастта и за това, с което се занимавам считам, че доходите, които получавам са ми абсолютно достатъчни. Когато имам желание за някаква инвестиция, мога да я направя, но пак не говорим за нещо, което е изключително регулярно“, казва 26-годишният Станимир Бояджиев.

С поред доклада България е в критичната точка и по други категории. Сред тях са: преждевременно напускане на образованието, ниско ниво на индивидуални базови дигитални умения и висок процент на млади хора, които са неработещи и неучещи.

„Напускането на образованието е много страшно. Голям е процентът на младежите до 29 години на младежите, които нито учат, нито работят. И вече кадърният, качественият човек, като не може да се реализира тук, той търси своето място къде да се реалира“, казва проф. Красимир Ениманев.

Средният показател за държавите членки на ЕС за неравенството в доходите е около 5 пъти. Държави като Румъния и Испания се доближават до нас като брой критични точки, но само за България всички те са със социален характер.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа