Site icon TVN.BG

Надяждане с люти чушки и още куп забави на Панаира на киселото мляко в Разград

Надяждане с люти чушки е една от атракциите на традиционните Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествените занаяти, които започват днес в Разград.

Откриването на Панаира е насрочено за 26 юли от 17.30 часа на площад „Независимост“ /пред Новия театър/. Непосредствено след лисването на менчето с мляко ще се проведе най-новият конкурс в програмата, а именно за най-добър производител на млечни продукти „Баш майстор“ с участници в базара. От 19 часа пред Туристическия информационен център ще се състои изборът на Кралица на Панаира. Час по-късно от площад „Независимост“ ще потегли традиционното дефиле с над 150 представители от художествените формации, участващи в концертните вечери. Атрактивното шествие ще радва минувачите до сцената на „Ларго“. Тази година първи своите песенно-танцови съкровищници от 20.30 часа ще разгърнат участници от 6 държави, сред които редовните гости от Турция и Индия, този път и от Хавай. В концерта ще участват още ТС „Елбетица“ към ЦРД и ТК „Абритус“ към НЧ „Бузлуджа 2010“. Те ще бъдат посрещнати подобаващо с ритуала „Добре дошли, приятели!“ от 20 часа.

Вторият ден, 27 юли, ще предложи на жителите и гостите на Разград съпреживяване на вълненията на участниците в забавното състезание – щафета „Да правим таратор, а не терор!“. То ще се проведе пред Новия театър от 17.30 часа. За 20 часа е насрочено второто дефиле на танцьорите в програмата, което ще се проведе по познатия маршрут до „Ларго“. Вечерният концерт започва в 20.30 часа с участници от турските градове Авджълар и Бурса, Колумбия, както и ДТС „Капанче“.

Заключителният трети фестивален ден ще предложи друга новост – парад на ретро автомобили от ценната колекция на разградския клуб „Абритус“. Бижутата на четири колела ще бъдат изложени на площад „Възраждане“ от 13 до 21 часа. Намеренията на Община Разград са пилотното издание да се повтори с международно участие.

Фестивалната програма в петък ще стартира отрано с тематичния детски пленер, в който малките художници споделят вижданията си за Панаира. Началото ще бъде дадено в 9.30 часа в градинката пред Художествена галерия „Проф. Илия Петров“.

От 16.30 часа ще започне и последната нова част в програмата – състезание за смелост „Чушката люта, пак люта и аз съм либе ли кат нея“. Куражлиите в надяждането с люти чушки ще потушават огнените езици с прясно мляко. Горещото съревнование насред знойното лято ще се състои пред Новия театър. Същото място, но от 17.30 часа, ще се превърне в открита сцена „Танцувай с нас“, на която клубове по танци и състави за автентичен фолклор ще демонстрират пъстрите си заучени стъпки и ще увлекат публиката в ритмите на нашенското народно творчество. От 20 часа местните и гостуващите формации за последен път ще дефилират до „Ларго“, където ще танцуват гости от Турция, Мароко, Грузия, ДТА „Лудогорче“, Капански ансамбъл и неговата СТФ „Лудогорска младост“. От сцената участниците ще си кажат „До нови срещи!“, а ритуал, огнено шоу на Мажоретния състав към ЦРД и фойерверки ще закрият 21-вото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти.

Освен храна за душата, културното събитие отново включва изложба на художествени занаяти, в която майстори от етнографски групи от цялата страна ще предлагат своите уникати – произведения на дърворезба, везбарство, медникарство, фюзинг, гравюри върху стъкло, пачуърк, кожен текстил и керамика, капански сувенири, плетива, бижутерия, ковано желязо, иконопис, кукли от пясък… Традиционни гости ще пътуват от Троян, Габрово, Перник, Варна, Казанлък, Велико Търново, Пловдив и др.

Тази година броят на участниците в базара е рекорден – 118. Сред тях са десетима даровити разградчани без занаятчийски свидетелства. За първи път своите изработки, включително хранителни стоки, ще предложат осем читалища от Гецово, Ушинци, Осенец, Недоклан, Липник, Киченица, Топчии и Балкански.

11 фирми и производители от Кубрат, Осенец, Дряновец, Киченица, Езерче, Гецово, Бяла Слатина, Левски, Алдомировци, Бачково и Костелево ще изложат своите млечни изкушения. Под шатрите ще има още мед, тахани, ядки, вина, домашни сладка, био козметика… На територията на базара ще има и временни обекти за хранене – три скари, на които ще се предлагат и баници, гюзлеми, млечни продукти, както и две каравани за понички и сладолед.

 

Exit mobile version