НАП не е успяла да събере 25 млрд. лв. от данъци и осигуровки

0
Снимка: Pixabay

За последните четири години НАП не е успяла да събере 25 мрлд. лв. от данъци и осигуровки, съобщи Mediapool. През това време в агенцията са постъпили 127,4 млрд. лв. Несъбраният остатък е близо 25 млрд. лв.

Въпреки това данъчните отчитат повишаване на събираемостта. За предишния период (2011-2016 г.) са събрани 71% от дължимите суми. В следващите 4 години процентът е скочил до 81%.

От несъбраните 25 млрд. лв. само около 5 млрд. лв. има шанс да постъпят в бюджета. Останалите са описани като несъбираеми или трудно събираеми.

„Задълженията, категоризирани като несъбираеми или трудно-събираеми, са на лица, които не притежават имущество, имат имущество на ниска стойност или предходни обезпечения в полза на кредитори с частни вземания, чиито размери надхвърлят стойността на имуществото. Вероятността да постъпят суми за погасяване на дълга на тези лица е минимална, като в значителна част от случаите е налице обективна невъзможност за провеждане на принудително изпълнение, което да доведе до парични постъпления“, казват от НАП.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили