Автентични рецепти, характерни за русенската регионална кухня от края на 19 и началото на 20 век, са събрани в книгата „(Не)архивираните ястия“ на Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ – Русе.
Книгата излезе от печат в тираж от 500 броя и е резултат от реализирането на проекта „Мултикултурният привкус на русенската регионална кухня”, съфинансиран от Фондация „Русе – град на свободния дух” и ВН – социален проект на ЕКОНТ, в рамките на проведения конкурс „Знание и растеж“.
Книгата съдържа 39 рецепти на ястия, характерни за българската, турската, арменската и еврейската кухня в Русенско. В продължение на няколко месеца те бяха издирвани и демонстрационно приготвяни от ученици и преподаватели от Професионалната гимназия по туризъм, със съдействието на професионалисти. Част от ястията бяха представени и по време на провелата се през миналия месец Дунавска културна конференция в Русе и се радваха на голям интерес.
Представянето и разпространението на книгата „(Не)архивираните ястия“ е финалът на проекта „Мултикултурният привкус на русенската регионална кухня”. Неговата цел е утвърждаването на Русе като град, който успешно съчетава традиции и новаторство в областта на кулинарията, получаването и предаването на знания и опит, както и популяризирането на кулинарната професия.