Нов провал на „зелените коридори“, министърът мечтае за 70% ваксинирани до юли

0
Костадин Ангелов

„Зелените коридори“ отново се провалиха. На много места масовото ваксиниране изобщо не започна. А там, където все пак го имаше, приключи за часове. На този фон здравният министър Костадин Ангелов се размечта за 70% ваксинирано население до юли при условие, че има ваксини.

Практиката обаче сочи друго. В събота България получи нова пратка препарат от „АстраЗенека“ – над 52 хил. дози. Те бяха мигом разпределени из страната и бе обявено, че „зелените коридори“ ще работят отново. Оказа се обаче, че това съвсем не е така.

В Пловдив например бяха пратени едва 4700 дози. От тях личните лекари получиха сам по 20 броя. Шефът на местното РЗИ д-р Аргир Аргиров обясни пред БНР, че все още не са завършили имунизирането на приоритетни групи като например учители. Той заяви, че тази седмица в областта „зелени коридори“ няма да има. Появи се и друг проблем – неточност в списъците, подадени от избирателните комисии. Техните членове трябва да се ваксинират заради предстоящия на 4 април вот. Но д-р Аргиров обясни, че в събота в едно ДКЦ е имало 160 записани, а са се явили само половината.

Ваксини нямаше и в Русе, въпреки големия интерес.

Във ВМА „зеленият коридор“ продължи около 3 часа. Първо бе пуснато съобщение, че масовата ваксинация се възстановява. Малко по-късно от болницата установиха, че ваксината на „АстраЗенека“ са свършили.

А здравният министър заяви пред бТВ, че България може да прави по 500-600 хил. ваксини месечно. Стига да има препарат. С тези темпове до края на юни може да се ваксинират 70% от хората, пресметна той.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили