„Нова година – нов късмет!“, гласи народната поговорка, затова традициите и обичаите целят осигуряване на щастие и благополучие през бъдещата година.
Вечерята срещу Нова година е втората Кадена вечеря след коледната. Също така богата, както на Бъдни вечер, тя се отличава с блажни ястия. Подготовката за празника започва още от старата година – 31 декември. Много важна е новогодишната трапеза, която трябва да е богата, препълнена с ястия, за да бъде богата и щастлива и предстоящата година. Сред гозбите задължително трябва да има свинско месо, баница с късмети, пита със сребърна паричка, чесън, орехи, жито, червено вино, а някъде колят и червен петел.
В българския народен календар Нова година се счита за един от най-големите семейни празници. Вечерта срещу Нова година около трапезата се събират само най-близки роднини, т.е. семейството – баща, деца, внуци, снахи. Тази вечер всичко, което е сложено на масата, трябва да се изяде, за да не сметнат духовете, които витаят наоколо, че в къщата има нещо излишно.
pecheno_prasence02.jpg