Окончателно: Останалите без работа заради пандемията сами ще си плащат здравните осигуровки

0
Pixabay

Принудените да излязат в неплатен отпуск заради пандемията сами ще трябва да си плащат здравните осигуровки. В петък парламентът прие промени, според които неплатеният отпуск до 90 дни ще се брои за трудов стаж. Здравните осигуровки, които са по 26 лв. на месец обаче остават за сметка на работника. Така хиляди хора, останали без работа, ще бъдат принудени сами да ги заплатят. В противен случай ще загубят здравноосигурителните си права.

Останалите без работа заради коронавируса плащат сами осигуровките за здраве

Въпросът за здравните осигуровки бе повдигнат преди няколко дни, макар че държавата е в извънредна обстановка вече почти година. В закона са уредени две хипотези – прекъсване на работа по желание на служителя. При този вариант работникът дължи осигуровките. Ако неплатеният отпуск е поради застой в производството, ремонт или друга причина у работодателя, сумите трябва да се платят от фирмата. Спирането на работа заради пандемията обаче не е тях.

Медицинските лица на първа линия ще продължат да получават допълнително възнаграждение до три месеца след отмяна на извънредното положение, решиха още депутатите. Бонуси до 30% от заплатата ще се дават и на хората, които поставят ваксини.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили