Патриарх Неофит назначи свещеници, които ще служат в Руската църква

0

Със своя заповед от днес, 25 септември 2023 г., Негово Светейшество българският патриарх Неофит, в упражняване на правомощията си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храмът „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, лично назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма, като извършват обичайните богослужения. Това се посочва в съобщение от Софийската митрополия във връзка с руския храм в София.

В него се уточнява, че „Софийската света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега, вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа“.

Действието на Негово Светейшество е продиктувано от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в Църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект. С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони.

Патриарх Неофит е информирал за предприетите действия със свое нарочно писмо патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил. Негово Светейшество очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и за продължаването на неговия благодатен живот, който играе важна роля за духовното въздигане на православните християни.

Всякакви други въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия, се казва в съобщението.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук