Патриарх Неофит почете Дните на Полша в Русе

0
1654

izlogba_pravoslavie_polska83Експозицията е подредена в катедралната църква „Св. Троица“, беше открита от извънредния и  пълномощен посланик на Полша у нас Лешек Хенсел в присъствието на Негово Светейшество българският патриарх Неофит.

Изложбата се провежда под патронажа на президента на Република Полша Бронислав Коморовски и с благословията на Негово Високопреосвещенство митрополит Сава – митрополит на Варшава и цяла Полша и на Неговото Светейшество Българския патриарх Неофит.

izlogba_pravoslavie_polska15Представените снимки предлагат на гостите на изложбата едно вълнуващо пътуване сред багрите на Православието в Полша. През обектива и най-вече през сърцата на фотографите те ще видят църкви, религиозни празници и служби, миряни и духовници.

Утре в зала „Европа” на Доходното здание пък ще бъде открита изложба полски театрален плакат, а по-късно ще бъде прожектиран филма „80 милиона”. През следващите дни програмата ще продължи с още две прожекции.

В рамките на дните се проведе и семинар с участието на русенски бизнесмени и представители на местната власт на тема „Възможностите на българо-полското сътрудничество“.  Пред присъстващите Негово превъзходителство посланик Лешек Хенсел подчерта, че полската икономика не е била досега в рецесия въпреки световната финансова криза. През 2013 г.   растежът на брутния вътрешен продукт на Полша е 1,5 %. На семинара беше договорено по-интензивно сътрудничество между русенски и полски строителни фирми.