Консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести стоки, а също на мазна риба намалява риска от развитието на Covid-19.
Това сочат данните от изследване на британски учени, цитирано от „Медикъл експрес“. Експертите от лондонския Кралски колеж и от Медицинския факултет на Харвардския университет анализират данни на почти 600 000 души. Те попълвали анкета, свързана с храната, която са консумирали през февруари 2020 г., преди началото на пандемията от Covid-19. Около 19% от участниците по-късно се заразили с новия коронавирус.
Данните сочат, че рискът от боледуване е значително по-малък при хората, чиито хранителен режим включва висококачествени растителни продукти като плодове, зеленчуци, пълнозърнести стоки, а също мазна риба, по-малко преработени храни и рафинирани въглехидрати. При тях вероятността да развият Covid-19 е с 10% по-ниска отколкото при участниците, които консумират много преработени продукти и малко плодове и зеленчуци.
При първата група е с 40% по-малка възможността тежко да преболедуват от новия коронавирус, ако се разболеят, според анализите на британските специалисти.
Това е първото подробно проучване за евентуалната връзка между диетата и Covid-19. Досега са проучвани определени хранителни продукти, но не и цялостен режим.