Поскъпването на храните продължава и в началото на март, показват данните на Комисията по стоковите борси и тържища.
Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, скача тази седмица с 0,86 на сто до 2,472 пункта. От началото на годината равнището му се вдига с 6,74 на сто.
Оранжерийните домати поскъпват с 12 на сто до 4,12 лева за килограм през последната седмица. Оранжерийните краставици скачат с 6 процента и се купуват за 5,99 лева за килограм. Червените чушки падат с 1,2 на сто до 4,15 лева за килограм в края на седмицата.
Картофите поевтиняват с 4 процента и се продават по 1,19 лева за килограм, а морковите скачат с 6,7 процента и се търгуват по 1,28 лева за килограм. Зелето поевтинява с 5 стотинки и се търгува по 0,80 лева за килограм.
Кравето сирене поскъпва с 0,7 на сто и се търгува по 11,43 лева за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ се купува с 0,3 на сто повече – до 18,15 лева за килограм.
Пилешкото месо се вдига с 1,3 на сто до 6,30 лева за килограм. Оризът поскъпва с 1,6 на сто и се купува по 3,21 лева за килограм. Яйцата се продават по 0,38 лева за брой на едро в края на седмицата.