Собственици и мениджъри на 38 големи, средни и малки производства на натурални хранителни продукти основават Задруга за чиста храна.
Това съобщиха инициаторите пред журналисти в пресклуба на БТА във Велико Търново. По думите на Стоичко Миличин, представител на едно от големите консервни предприятия в Южна България, целта на начинанието е българският производител на базови храни да защити родното производство и да се противопостави на двойните стандарти, което да доведе до връщането на доверието към българските вкусове и храни.
Според диетолога Филип Хайвазян, амбицията на инициаторите е да разсеят трите мита за здравословните храни, а те са – дали наистина обявяваните за здравословни храни са полезни за здравето, дали не са скъпи и дали са вкусни. Участниците в задругата са изчислили, че ниската себестойност на продуктите може да се осигури от добре организираното производство, от прякото договаряне, без посредници, и от доверието между партньорите, които се членове на сдружението.
Гаранцията за качеството и вкуса ще бъде надпис върху опаковката на продукта, че неговият производител членува в Задругата на чистите храни, и че действително произвежда чисти храни.
Членовете на сдружението ще предложат на МОН в училищата да бъдат въведени часове по здравословно хранене и ще инициират дискусия с всички институции и заинтересовани страни българското биопроизводство да се превърне в национален приоритет, като важна част от здравето на хората.