Президентът: Нестихващите протести са истинският обществен вот на недоверие към правителството

0

Цинично е управление, което погази Конституцията, да демонстрира амбиция да дарява на българските граждани нова, коментира пред журналисти държавният глава

Не може проваленото управление на Борисов да води каквито и да е конституционни дебати, да продължава да управлява и да определя бъдещето на страната. Цинично е управление, което погази Конституцията, сега да има амбицията да дарява на българските граждани нова Конституция.

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

По думите му това управление е приключило морално и е важно час по-скоро да приключи и формално. Всичко друго е агония, пилеене на историческо време и подклажда още повече на гнева на хората.

Държавният глава апелира към депутатите да не гласуват за експертен кабинет, когато оставката на кабинета бъде подадена, което по думите му е неизбежно. „Експертен кабинет ще бъде измама към очакванията на българите. Не трябва да го допускаме, защото пак режимът на министър-председателя ще организира изборите, а това означава служебно да си гарантира пожизнено управление“, коментира още президентът в отговор на въпрос и допълни, че хората протестират и искат оставката на правителството, за да се сложи край на режима на министър-председателя, а не този режим да се бетонира зад някакъв експертен кабинет, който няма да е нищо друго освен „марионетка“.

Народните представители по Конституция изразяват волята на народа и следва да се съобразят с тази воля, а тя е ясна – незабавни оставки, служебно правителство, честни избори и ново доверие, посочи още държавният глава. По думите на президента, независимо от различните си политически убеждения и провокациите,  българите са решени да отстранят властта, която се е превърна в символ на корупцията, застоя и пропилените възможности пред страната. „Тези нестихващи протести са истинският  обществен вот на недоверие към правителството, каза още Румен Радев  и отбеляза, че за първи път нашите сънародници зад граница са изключително консолидирани и това е показателно за тяхното отношение към управляващите.

Помолен да коментира предложените от управляващите промени в Изборния кодекс, президентът посочи, че това са нагли опити за осигуряване на пожизнено управление на министър-председателя и категорично не трябва да се приемат в този си вид. „Трябва да се гарантира категорично машинното гласуване и не може с лека ръка да се зачерква желанието на хората, искането на милиони наши сънародници зад граница, за дистанционно електронно гласуване“, подчерта още Румен Радев.

Държавният глава обяви, че има готов проект за промени в Конституцията, но няма да се остави да бъде въвлечен в този дебат и добави, че ще го инициира веднага, когато оставките на министър-председателя и главния прокурор бъдат подадени.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили беше на посещение във Военната академия „Георги С. Раковски“, където откри новата учебна година в най-старото висше военно училище у нас.

Президентът Румен Радев ще направи утре обръщение към народа и Народното събрание, съобщиха от администрацията на държавния глава.
Обръщението си Радев ще направи от трибуната на парламента при откриването на новата сесия, която ще започне от 9 часа. За утре – първият ден от работата на НС след ваканцията, е планиран голям национален митинг под мотото Велико народно въстание.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили