Възстановка на римски пазар и на кухня събра много русенци и гости на града на средновековната крепост „Сексагинта Приста“.
Присъстващите можеха да видят как са изглеждали римските воини, колко жестоки са били варварите и как са се обличали благородниците. Предвидени бяха и дегустации на храната на римския войник.
„Примитивна е кухнята на легионера. Тя включва леща с печено свинско, рибена чорба с корени от девесил и целина, но без картофи, каша от варено жито, маслини, хляб и вино“, разказа директорът на Русенския исторически музей проф. Николай Ненов.
За посетителите бяха предвидени и исторически възстановки, изпълнявани от легионери от Тракийската кохорта.
„Има и група от няколко човека от Русе, назначени за ветерани. Тяхната задача е по цял ден да стоят и да пият вино. Те не са на активна военна служба, а задачата им е да разказват за отминалите си подвизи“, обясни, смеейки се, Ненов.
На специално изградени шатри местни фермери предлагат своята продукция, а майстори от различни части на страната демонстрират автентични занаяти от римско време – сечене на монети, рисуване по стъкло, правене на съдове, изработване на мънистени накити, направа на бижута от камъни, карвинг на свещи, плетене.
„Римският пазар“ продължава и днес.