Обичаят варене на бяла халва за Сирни заговезни е предложението на област Русе, избрана за националната селекция за „Живи човешки съкровища“.
Тя е издигната от Народно читалище „Искра 1898“ в гр. Борово. При проведено проучване от страна на читалището на обредността е установено, че местното население пази скъпи спомени за това и с желание откликва и разказва с носталгия за загубените и изчезващи занаяти и традиция. Сред любопитните факти е, че необходимите продукти за приготвяне на халвата са около 250 мл. от билката чувен, 2 кг. захар, 1 чаша вода, половин супена лъжица лимонтузу, както и около 400 гр. орехи.
Варенето на бяла халва е свързано с един от най-големите християнски празници Сирни Заговезни. В бившето село Горазд, днес в обхвата на гр. Борово, от край време се вари бяла халва за Сирни Заговезни. Селото е създадено около 1880 година от пет семейства овчари от Беленско. Вероятно тази традиция се е пренесла от Беленския край, посредством уменията на жените от тези семейства и запазените традиции в тях. Най-възрастната жена, от която e черпена информация е Пенка Великова на 92 години от гр. Борово, която знае тънкостите на приготвянето на бяла халва. В много семейства от местното хърцойско население, през миналия век, се е варила халва.
Специална е традицията на Сиропустната неделя, която е седем седмици преди Великден. Приготвят се храни, с които се заговява и започват постите. Заслажда се с бяла халва. След празничната вечеря на червен вълнен конец се връзва парче халва и се „хамка“. Това е последното ритуално хапване на блажна храна. Който улови парчето с уста, ще е здрав през цялата година. Накрая се запалва конеца и ако гори с хубав пламък се гадае за плодородието през годината.