Русенският музей стартира проект за изследване и популяризиране на местната кухня

0

Регионален исторически музей – Русе започва нов проект, озаглавен „Местна кухня в четири сезона“, с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Инициативата има за цел да проучи, представи и популяризира всекидневните и празнични кулинарни традиции на региона, разглеждани като част от нематериалното културно наследство.

Проучванията ще обхванат осем населени места в област Русе – по едно във всяка община. Изследователският екип ще събира автентични рецепти, свързани с локалните традиции, както и разкази за тяхното приготвяне и социалното им значение. Специален фокус ще бъде поставен върху носителите на специфични знания, които ще бъдат документирани и представени чрез мобилната изложба „Местна кухня в четири сезона“.

Интерактивна изложба и дигитален каталог

Изложбата ще предлага няколко интерактивни модула, сред които:

  • Дигитални разкази, свързани с традиционни кулинарни предмети;
  • Връзката между подправки, продукти и ястия;
  • Фолклорни вярвания за храните и билките и техните предпазващи свойства.

Освен теренните проучвания, етнографите на музея ще заснемат процесите на приготвяне на ястията, като част от визуалния материал ще бъде включен в изложбата. Всички събрани материали ще бъдат качени в дигитален каталог на сайта на музея, предоставяйки достъп до богатото кулинарно наследство на Русенския регион.

Проектът е важна стъпка към съхраняването на местната гастрономия и нейното утвърждаване като фактор за културен туризъм и регионално развитие.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук