Регионален исторически музей – Русе започва нов проект, озаглавен „Местна кухня в четири сезона“, с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Инициативата има за цел да проучи, представи и популяризира всекидневните и празнични кулинарни традиции на региона, разглеждани като част от нематериалното културно наследство.
Проучванията ще обхванат осем населени места в област Русе – по едно във всяка община. Изследователският екип ще събира автентични рецепти, свързани с локалните традиции, както и разкази за тяхното приготвяне и социалното им значение. Специален фокус ще бъде поставен върху носителите на специфични знания, които ще бъдат документирани и представени чрез мобилната изложба „Местна кухня в четири сезона“.
Интерактивна изложба и дигитален каталог
Изложбата ще предлага няколко интерактивни модула, сред които:
- Дигитални разкази, свързани с традиционни кулинарни предмети;
- Връзката между подправки, продукти и ястия;
- Фолклорни вярвания за храните и билките и техните предпазващи свойства.
Освен теренните проучвания, етнографите на музея ще заснемат процесите на приготвяне на ястията, като част от визуалния материал ще бъде включен в изложбата. Всички събрани материали ще бъдат качени в дигитален каталог на сайта на музея, предоставяйки достъп до богатото кулинарно наследство на Русенския регион.
Проектът е важна стъпка към съхраняването на местната гастрономия и нейното утвърждаване като фактор за културен туризъм и регионално развитие.