Според данните Съюза на пивоварите, русенци са най-големите консуматори на бира в България. Изследвания на съюза от първите шест месеца от тази година показват, че те консумират кехлибарената течност 13 пъти месечно. След Русе се нареждат Монтана с 11 пъти и Плевен и Бургас с по 10 пъти.
Българинът изпива средно 73,5 литра на годишна база, сочат още данните на пивоварите. По този показател България се нарежда до страни като Белгия и Холандия и вече изпреварва Великобритания, но е далече от Чехия -144 литра на човек годишно, или Германия -107 литра.
Мъжете в България пият бира средно 12 пъти месечно, а жените пет пъти. Лидер в класацията е Русе, в който средно се консумира бира 13 пъти месечно. Любопитен факт е, че независимо от 2-процентното увеличение на продажбите на бира у нас се отчита спад в продажбата на пластмасови бутилки, като най-предпочитано за консумация остава пивото в стъкло.
Първите опити за пивопроизводство у нас са направени през втората половина на XIX век, като първите сведения за пивоварството в България го характеризират като частно и много примитивно. Противно на рекламата на известна марка бира, която явно се стреми да присвои лидерството на първи производител в България, в 1883 г., годината, в която пивоварната официално започва да произвежда бира, в Русе работят две такива фабрики – “Света Петка” и “Хаберман”. В броя си от 29 декември 1868г. вестник “Дунавъ” пише, че за бирената фабрика се превозват въглища от Мачим (пристанищен град на река Дунав; днес – административен център на окръг Тулча в Северна Добруджа, Румъния) с дунавски параходи. Фабриката се е намирала на левия бряг на р. Русенски Лом, в близост до мястото, където сега е построен Дъговия мост и носи името на средновековната църква „Света Петка“, която се е намирала в района.
Временната руска управа на Русчук прави равносметка на наследството останало от османската епоха. Като най-значими предприятия са оценени: депото за ремонт на локомотиви и вагони „Тракцията” (бившия ЛВЗ), Мелницата на Капитан Яни и Пивоварната фабрика „Света Петка”. Произвежда се е жълта и черна бира. Главен пивовар на „Света Петка” е бил Франц Милде. Част от братята Милде са работили и в откритата от австриеца Йозеф Хаберман през 1883г. пивоварна „Хаберман”. По виенски образец и двете пивоварни – „Света Петка“ и Хаберман“, са имали градини-ресторанти, в които се предлагала продукцията им.