Събирачите на дългове няма да звънят късно вечер (видео)

0
Корнелия Нинова, Снимка: БГНЕС

Нови, по-строги изисквания за колекторските фирми ще влязат в сила, ако парламентът приеме закона, регулиращ дейността им. Разпоредбите бяха одобрени от Министерския съвет и ще бъдат изпратени в народното събрание, съобщи вицепремиерът Корнелия Нинова. Според нея с новия закон се решава дългогодишен проблем в индустрия с оборот от около 4 млрд. лв. годишно.

В момента на практика всеки може да започне да събира дългове. Регистрираните фирми са много малко, а браншът е известен с лошото си отношение и честия тормоз към длъжниците. Начисляват се и допълнителни такси, които надуват задълженията.

„Фирмите, които ще изпълняват тази дейност, вече ще подлежат на регистрация. Ще трябва да имат капитал от 500 000 лева, както и застраховка „Професионална отговорност“. В ръководството им трябва да има неосъждани лица или такива, срещу които не се водят дела. Те са длъжни, преди да пристъпят към каквито и да е действия, да уведомят длъжника и да го поканят да изпълни доброволно задължението си”, посочи Нинова.

Длъжникът ще има право да оспори търсенето. Служителите на колекторските фирми няма да могат да звънят от 8 до 19 часа и в почивни и празнични дни.

„Колекторите нямат право да искат по-голяма сума от първоначалното задължение – т.е. да начисляват такси и комисионни, с което един дълг от 50 лв. става 500 лв. Могат да събират само основното задължение и единствено лихвите за забави, които са законната лихва“, уточни Нинова.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили