Съдът отказа да разпусне партия „Възраждане“

0
Костадин Костадинов

Софийският градски съд е отхвърлил искането на прокуратурата партията на варненския общински съветник Костадин Костадинов – „Възраждане“ – да бъде заличена. Държавното обвинение твърди, че има нарушения при учредяването й и затова регистрацията е незаконна.

В решението на съда се посочва, че още при регистрацията на партията преди шест години в производството е участвал прокурор, но не е възразил, макар че твърдяните нарушения са били налични още тогава. Записано е още, че по закона политическа формация може да бъде заличена, само с дейността си нарушава системно закона. В случая такива прояви няма.

„В този смисъл може да се добави и че както за учредителите на една партия, така и за нейните членове и симпатизанти и за обществото като цяло, в даден период от време, след постановеното от съда съдебно решение (гарант за законността и правния ред), въз основа на мотивирана преценка, че при учредяването на партията са спазени изискванията на закона, последната е участвала легитимно в политическия живот на страната и е изразявала волята на определена част от гражданите в държавата. Поради това, законодателят ясно е определил, че обществената нужда не налага разпускане на политическата партия, в чиято дейност не се откриват нарушения на закона или Конституцията, при евентуално последващо установяване на нарушения при учредяването й“, пише в решението.

То не е окончателно и подлежи на обжалване.

„Днес българският съд ми върна вярата в законността в България. Разбира се прокуратурата ще обжалва, в това ние не се съмняваме. Тази битка я спечелихме, но войната продължава – и ние ще я водим до пълна победа и разгром на врага!“, написа във фейсбук лидерът на партията Костадинов.

Днес българският съд ми върна вярата в законността в България. Решението на Софийския градски съд по делото за забраната…

Posted by Костадин Костадинов on Friday, February 26, 2021

 

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили