Съветите на баба: Две рецепти за Бъдни вечер

0

Остават броени дни до Коледа. Бобът е задължителен елемент от трапезата за Бъдни вечер: Ето и две примерни рецепти как да го приготвите:

Представяме ви една малко позната рецепта за пълнени чушки с боб. Тя е разпространена в Северозападна България.

Необходими продукти:

10 броя сухи чушки

Сварен боб или боб от буркан

100 гр. орехи

1 с.л олио

1 ч.л червен пипер

Начин на приготвяне:

В тенджера се сварява вода със сол ,след като заври се маха от огъня. Слагат се чушките във водата и се похлупват с капак.

През това време се приготвя плънката. Сварен боб или боб от буркан или или консерва се намачква добре с вилица до каша. Към тази каша се добавя джоджен и малко чубрица.

В тиган се запържва лук, добавят се счукани орехи, леко се запържват с малко мазнина. Към тях в тигана се добавя кашата от боб с подправките. Добавя се червен пипер и още малко мазнина. Всичко хубаво се бърка и запържва. С готовата плънка се пълнят чушките като всяка се изважда от врялата вода и се отцежда на домакинска хартия. Нареждат се в калена тава и се запичат във фурна и от двете страни като се обръщат!

Ето и две рецепти за стандартен постен боб:

Необходими съставки:

– 500 гр. боб

– 1 глава лук

– 2 моркова

– 2 чушки

– 2 скилидки чесън

– 2 супени лъжици олио

– 1 супена лъжица червен пипер

– 1 супена лъжица доматено пюре

– 1 супена лъжица брашно

– сол на вкус

– черен пипер на вкус

– 1 супена лъжица червен пипер за поръсване

– 1 супена лъжица нарязан магданоз за гарниране

Начин на приготвяне:

  1. Бобът се почиства и се оставя да се накисне в студена вода през нощта.
  2. На сутринта се изплаква добре и се слага в голяма тенджера със студена вода. Започва да се вари на среден огън.
  3. Докато бобът ври, се нарязват лука, морковите, чушките и чесънът на ситно.
  4. В друг тиган се загрява олиото и се запържва лука, морковите, чушките и чесънът до омекване.
  5. Към запържените зеленчуци се добавя червеният пипер и доматеното пюре. Сместа се разбърква добре и се оставя да се задуши за около 5 минути.
  6. Когато се свари напълно, чакаме да изстине и е готов за сервиране

 

Ето и още една рецепта за печен боб на тепсия. Тя е традиционна за кюстендилския край и задължителна за трапезата на Бъдни вечер. Тя носи вкуса и аромата на някогашен уют, претворен в простичко селско ястие. Истинска храна за щастие!

Необходими продукти:

боб – 250 гр

лук – 1 кг

морков

олио – 1 ч.ч.

джоджен – 1 ч.л.

червен пипер – 1 ч.л.

сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Почистете боба и го накиснете във вода за една нощ. На следващия ден излейте водата, изплакнете го, налейте нова и го сложете да се вари. Когато заври, добавете нарязания на кубчета морков. Посолете в края на варенето.
  2. Докато бобът се вари, почистете лука, нарежете го на полумесеци и го изпържете в олиото. Когато е готов, го посолете леко, поръсете с червения пипер и разбъркайте.
  3. Можете да ползвате и комбинация от лук и праз, както и само праз, както приготвят този вкусен печен боб на тепсия в Кюстендилско.
  4. Когато бобът се свари, го прехвърлете в тава с решетъчна лъжица. Покрийте го с изпържения лук, поръсете с джоджен и налейте част от течността, в която е врял.
  5. Запечете го на 200 градуса докато се запече отгоре и стане златист

 

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук