Остават броени дни до Коледа. Бобът е задължителен елемент от трапезата за Бъдни вечер: Ето и две примерни рецепти как да го приготвите:
Представяме ви една малко позната рецепта за пълнени чушки с боб. Тя е разпространена в Северозападна България.
Необходими продукти:
10 броя сухи чушки
Сварен боб или боб от буркан
100 гр. орехи
1 с.л олио
1 ч.л червен пипер
Начин на приготвяне:
В тенджера се сварява вода със сол ,след като заври се маха от огъня. Слагат се чушките във водата и се похлупват с капак.
През това време се приготвя плънката. Сварен боб или боб от буркан или или консерва се намачква добре с вилица до каша. Към тази каша се добавя джоджен и малко чубрица.
В тиган се запържва лук, добавят се счукани орехи, леко се запържват с малко мазнина. Към тях в тигана се добавя кашата от боб с подправките. Добавя се червен пипер и още малко мазнина. Всичко хубаво се бърка и запържва. С готовата плънка се пълнят чушките като всяка се изважда от врялата вода и се отцежда на домакинска хартия. Нареждат се в калена тава и се запичат във фурна и от двете страни като се обръщат!
Ето и две рецепти за стандартен постен боб:
Необходими съставки:
– 500 гр. боб
– 1 глава лук
– 2 моркова
– 2 чушки
– 2 скилидки чесън
– 2 супени лъжици олио
– 1 супена лъжица червен пипер
– 1 супена лъжица доматено пюре
– 1 супена лъжица брашно
– сол на вкус
– черен пипер на вкус
– 1 супена лъжица червен пипер за поръсване
– 1 супена лъжица нарязан магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
- Бобът се почиства и се оставя да се накисне в студена вода през нощта.
- На сутринта се изплаква добре и се слага в голяма тенджера със студена вода. Започва да се вари на среден огън.
- Докато бобът ври, се нарязват лука, морковите, чушките и чесънът на ситно.
- В друг тиган се загрява олиото и се запържва лука, морковите, чушките и чесънът до омекване.
- Към запържените зеленчуци се добавя червеният пипер и доматеното пюре. Сместа се разбърква добре и се оставя да се задуши за около 5 минути.
- Когато се свари напълно, чакаме да изстине и е готов за сервиране
Ето и още една рецепта за печен боб на тепсия. Тя е традиционна за кюстендилския край и задължителна за трапезата на Бъдни вечер. Тя носи вкуса и аромата на някогашен уют, претворен в простичко селско ястие. Истинска храна за щастие!
Необходими продукти:
боб – 250 гр
лук – 1 кг
морков
олио – 1 ч.ч.
джоджен – 1 ч.л.
червен пипер – 1 ч.л.
сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Почистете боба и го накиснете във вода за една нощ. На следващия ден излейте водата, изплакнете го, налейте нова и го сложете да се вари. Когато заври, добавете нарязания на кубчета морков. Посолете в края на варенето.
- Докато бобът се вари, почистете лука, нарежете го на полумесеци и го изпържете в олиото. Когато е готов, го посолете леко, поръсете с червения пипер и разбъркайте.
- Можете да ползвате и комбинация от лук и праз, както и само праз, както приготвят този вкусен печен боб на тепсия в Кюстендилско.
- Когато бобът се свари, го прехвърлете в тава с решетъчна лъжица. Покрийте го с изпържения лук, поръсете с джоджен и налейте част от течността, в която е врял.
- Запечете го на 200 градуса докато се запече отгоре и стане златист