Странджанският манов мед вече официално е със защитено наименование за произход, съобщи пресцентърът на Европейската комисия. Това е осмият хранителен продукт от България, който е включен в списъка със защитени наименования за произход на Европейския съюз.
Продуктът „Странджански манов мед“ , наричан още „Maнов мед от Странджа“, е с тъмнокафяв цвят и се добива в района на Странджа, който е част от мрежата от защитени зони в ЕС „Натура 2000“.
Пчеларството отдавна е важен поминък в региона, доказателство за което са още съществуващи тръвни и дънери с пчели, които датират от края на 19 век. Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган и комисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще връчат официално днес в Брюксел сертификата за вписването на г-н Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед“ и г-жа Елка Божилова, представител на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България.
Странджанският манов мед ще се присъедини към повече от 1445 други продукти, които вече са защитени в базата данни.