Това смята шефът на Института по зеленчукови култури в Пловдив проф. Стойка Машева. По думите й, българските агрономи усилено работят за завръщането на родните сортове зеленчуци на пазара, характерни с уникалния си вкус. През последните години в ИЗК са създадени и регистрирани 10 нови сорта домати, няколко вида пипер, краставици, както и 3 вида градински боб.
Според нея спадът в производството на зарзават през последните години се дължи на редица негативни фактори. Основните причини обаче са намаляването на обработваемата земя с 3,1 млн. дка и недостигът на ресурси в центъра. Пазарът ни е доминиран от малките стопанства – близо 70 на сто от земеделските производители отглеждат продукцията си на площи под 10 дка. Наблюдават се и липса на активни инвеститори и недостатъчна финансова подкрепа. Това от своя страна ограничава усвояването на договорените с Евросъюза субсидии.