Великобритания потвърди, че има връзка между отравянията на Гебрев и Скрипал

0
Сергей Федотов

Един и същи човек е обвинен за отравянията на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. и двойния агент Сергей Скрипал в Солсбъри три години по-късно. Според властите на Острова в опита за покушение е участвал офицерът от ГРУ Сергей Федотов, който при пътуванията си е ползвал псевдонима Денис Серггев. Другите двама обвиняеми са Александър Мишкин и Анатоли Чепига, също агенти на ГРУ. Федотов е с повдигнати обвинения и от българската прокуратура.

Още през 2018 г. властите във Великобритания обявиха, че Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени с бойното отровно вещество „Новичок“. Разследващите смятат, че то е било намазано на дръжката на входната врата на къщата им. У нас прокуратурата има записи, които показват как непознат маже нещо по дръжката на вратата на колата на Гебрев.

Опитът за убийство в България е извършен три години преди покушението в Солсбъри. Почеркът им е идентичен. Установено е, че Федотов е бил у нас по времето на отравянето на Гебрев, но с други двама агенти на ГРУ. Във Великобритания той е кацнал два дни преди отравянето на Скрипал.

Британските власти официално обявиха, че са водени разговори с България по време на разследването. Федотов, Мишкин и Чепига са заподозрени и за взривяването на оръжейните складове в чешкото село Върбетице през 2014 г. По онова време там са складирани боеприпаси на фирмата на Гебрев – ЕМКО.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили