Задържаха имянари в Старозагорско. Иззеха множество предмети

0

Множество монети, оръжие и предмети  с видими белези на кулкурно-исторически ценности, и металдетектори, са открити при операция на служители от ГД “Национална полиция“ и ОД на МВР-Стара Загора, съобщиха от полицията.

Действията са проведени на 11 ноември на територията на община Казанлък, под надзора на Окръжната прокуратура. При предприетото претърсване в дома на 55-годишен жител на Казанлък, криминалистите намерили три металдетектора, йонен детектанализатор и множество старинни монети от тракийската, римската и византийската епохи.

От друг адрес в града, собственост на 68-годишен, са иззети още седем саморъчно изработени металдетектора, три старинни монети от тракийската епоха и мобилен телефон с две СИМ-карти, съотносими към извършваната незаконна дейност.

Още един металдетектор,  средновековна монета, острие от средновековно оръжие и керамичен съд от тракийската епоха, са открити и при претърсване на дома на 61-годишен жител на Шейново.

По случая са образувани три досъдебни производства за незаконно проучване на местности, регистрирани като паметници на културата, чрез използване на специални технически средства, държане на монети и предмети, представляващи културно-историческа ценност.

По досъдебните производства предстои да бъде назначена експертиза и на иззетото количество предмети.

снимки: ОД на МВР Стара Загора

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили