Закриват „само“ 3 паралелки в гимназиите

0
16 нови професии

Това стана ясно след приключване на третото класиране за записване на ученици след завършване на основно образование. Шефът на Регионалния инспекторат по образование Димитър Райнов определи реализирания прием тази година като „много добър, за първи път от години насам“. Така от доста време насам, в гимназиите ще има 35 паралелки след 8 клас. По думите му, добрият прием тази година се дължал на добре балансираните и подбрани специалности, както и на добра рекламна кампания от директорите.

Закритите паралелки са били очаквани от експертите. Те са в професионалната гимназия в Бяла, където няма достатъчно ученици, в гимназията по транспорт и гимназията по селско стопанство в Образцов чифлик.

Според Райнов, закриването на паралелките в първите две училища е било очаквано. Нямало обаче обяснение, защо специалности в последната не са желани, при положение, че в страната ни има глад за кадри в областта на селското стопанство.

„Подобни гимназии трудно правят прием не само в Русе, но и в цялата страна. Не е проблем това, че гимназията в Образцов чифлик е далеч от града. Всички видяхме какво се случи и със закритата вече гимназия по зърнопреработка и зърносъхранение. Просто няма интерес както от децата така и от родителите”, коментира Райнов.

От инспектората по образование коментираха още, че няма яснота колко от завършващите 8 клас около 800 ученици ще отпаднат от системата. Факт било обаче, че русенските гимназии са традиционно предпочитани от ученици от Разградско и Силистренско, а не рядко и от Свищов.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук