Цените на зеленчуците продължават да вървят нагоре, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Цената на оранжерийните домати тази седмица се вдигна с 6,2 на сто до 3,78 лева за килограм, а оранжерийните краставици поевтиняха с 6,9 на сто и се търгуват по 3,89 лева за килограм. Картофите повишават цената си с 4,5 на сто и се продават по 0,94 лева за килограм. Морковите поскъпват с 11,2 на сто и се търгуват по 1,09 лева за килограм. Зелето поскъпва с 3,1 процента до 1,31 лева за килограм. Цената на червените чушки от внос се повишава с 2 на сто до 3,55 лева за килограм. Лук кромид, зрял, поскъпва с 11,7 на сто до 0,86 лева за килограм.
Ябълките поевтиняват с 2,4 на сто тази седмица и се продават по 1,23 лв./кг. Цената на лимоните се вдига с 1,7 процента до 1,81 лева за килограм в края на седмицата. Бананите поскъпват с 4,1 на сто и се купуват по 2,53 лева за килограм на едро. Портокалите поевтиняват с 3,1 процента до 1,57 лева за килограм.
Яйцата на едро поскъпват се продават по 0,25 лева за брой. Олиото повишава цената си за една седмица с 1,5 на сто до 4,79 лева за литър. Кравето сирене поевтинява с 0,6 на сто и се търгува по 8,71 лв./кг, а кашкавалът тип „Витоша“ поскъпва с 1,6 процента до 14,23 лв./кг. Пакетче краве масло от 125 грама се продава по 2,34 лева в края на седмицата. Пилешкото месо поскъпва с 3,5 на сто и се търгува средно по 5,05 лева за килограм. Захарта прибавя 2,3 на сто и се продава по 1,80 лв./кг.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи тази седмица с 0,34 на сто и достигна 2,072 пункта. От началото на годината ИТЦ е прибавил повече от 13 на сто. Преди година, в средата на март, ИТЦ се движеше около 1,600 пункта или с над 29 процента на сто по-ниско. Базовото ниво на индекса от 1,000 пункта е от 2005 г.