Доживотна присъда

Доживотна присъда и 19 години затвор за убийците на Явор

Автор:
16 февр. , 2017  

Доживотна присъда за софиянеца Пламен Миланов и 19 г. затвор за Николай Ламбаджиев от с. Червена вода постанови Русенският окръжен съд.

Двамата бяха осъдени за убийството на златаря Явор Николов през 2012 г. Както ТВН още тогава съобщи, на 25 юли, в гората край с. Николово двамата по особено жесток начин умъртвиха Явор, след което запалиха трупа му, опитвайки се по този начин да прикрият следите си. Пламен взел намиращите се в мъртвия Явор 300 лв., а Николай – двата златни ланеца на убития. Овъгленият труп на Явор Николов бил открит 20-на дни по-късно от случайни преминаващи в гората край с. Николово.

След убийството обвиняемият Николай Ламбаджиев заминал за Лондон, където се е укривал около 10 дни. След разговор със сестра си и след като разбрал, че трупът е намерен, на 17 юли той се предал доброволно в посолството ни в Лондон.

Основният извършител на деянието – Пламен, пък се прибрал в София.

През март 2014 г. Русенският окръжен съд присъди „доживотен затвор” на Миланов и 20 години „лишаване от свобода” на Ламбаджиев, а двамата солидарно да заплатят обезщетение на сестрата на жертвата в размер на 50 000 лева.

Няколко месеца по-късноАпелативният съд във Велико Търново измени присъдата на Ламбаджиев, като му наложи и на него „доживотен затвор”. През май 2015 г. обаче Върховният касационен съд отмени присъдата на апелативната инстанция и върна делото за ново разглеждане. ВКС реши, че мотивите са неясни, непълни и противоречиви по въпроси от решаващо значение и са налице съществени процесуални нарушения и прати делото във Варненския апелативен съд, откъдето то бе препратено за ново разглеждане от друг състав в Русе.

Присъдата не е окончателна и може да се обжалва и протестира в 15 – дневен срок пред Апелативен съд – Велико Търново.Comments are closed.