margaritka02

„Капанска китка“ събира над 400 танцьори в Разград

Автор:
17 май , 2018  

Националният фолклорен фестивал „Капанска китка“ ще събере на 19 май над 400 танцьори в Разград, съобщиха Виолета Антонова, главен експерт „Култура“ в общината и председателят на танцов клуб „Абритус“ Кънчо Върбанов, домакин на фолклорното събитие.

Инициативата се провежда с подкрепата на Община Разград и Народно читалище „Бузлуджа 2010“. Целта на форума, който се организира за девета поредна година е да осигури възможност за изява на клубове и школи, изучаващи български народни хора от всички краища на страната, с което да се стимулира интересът и любовта на поколението към националното културно богатство.

Записванията за участие продължават, като заявки досега са подали 16 колектива от областите Плевен, Варна, Русе, Търговище, Шумен, Силистра и др. Кънчо Върбанов призова и разградските състави да се включат в надпреварата, като уточни, че към момента участие са потвърдили само от клуб „Капанци“.

Фестивалът ще бъде открит от 10 часа в залата на Общинския културен център с изпълнение на домакините от танцов клуб „Абритус“. На сцената, за да поздравят участниците, ще излязат и потребителите от Комплекса за социални услуги за пълнолетни с увреждания в Просторно.

По регламент надпреварата ще премине в два тура, като всеки от клубовете ще представи по две български хора. Представянето на съставите ще оценява жури с председател Любчо Василев. За победителите са осигурени много награди, като най-голямата е тази на кмета на Община Разград за цялостно представяне на клуба.Comments are closed.