жълт код за опасно време - силен вятър

Предупреждават за силен вятър в Русенско

Автор:
12 ян. , 2017  

Предупреждение от първа степен – жълт код за опасно време, е направено за област Русе.

Освен за Русенска, кодът е в сила за цяла Северна и Източна България. Предупреждението е заради силен вятър, валежи от сняг и образуване на поледици. Жълт код за силен вятър е обявен за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра. В тези области през деня ще се усили вятърът от запад-северозапад, ще бъде умерен и временно силен. С наличната снежна покривка – между 20 и 40 сантиметра, и вятъра ще има условия за навявания.

В Шумен, Добрич, Варна и Бургас жълтият код е обявен заради силния вятър в комбинация със снеговалежи.

През деня вятърът ще се усилва временно до силен, все още ще има условия за снегонавявания. Минималните температури ще са предимно между минус 15° и минус 10°, по-ниски в котловините на Западна България. Максималните температури в повечето места ще са между минус 4° и 1°.

Затворени пътища има в районите, където обстановката е най-усложнена. Най-вече – в областите Силистра, Търговище, Ямбол и района между Пловдив и Смолян.

Заради повишената консумация на ток в студеното време в един часа тази нощ България спира износа на електроенергия до възстановяване на необходимите резерви за сигурна и надеждна работа на електроенергийната система. Транзитът на ток през страната ни ще продължи.

Ако се налага да пътувате, подгответе добре автомобила си за зимни условия и се информирайте за актуалната пътна обстановка.Comments are closed.