1,6 милиона есетри пуска WWF в Дунав

0

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри, съобщават от организацията.

Това ще стане в рамките на проект LIFE-Boat, рибите ще бъдат отгледани в плаващи развъдници в горното течение на реката.

Проектът ще се изпълнява в седем европейски държави: България, Румъния, Австрия, Унгария, Словения, Словакия и Германия. Той включва серия от консервационни мерки като реинтродукция на млади есетри в Долен Дунав и Черно море, работа с риболовните власти, както и повишаване на осведомеността в местните рибарски селища.

От WWF допълват, че вече е създаден плаващ развъдник за есетри, който се намира в австрийската част на Дунав. Такива контейнери ще бъдат инсталирани също и на река Кьорьош в Унгария, както и на река Мура  в Словения. В тях ще бъдат развъдени генетично разнообразни индивиди с доказан дунавски произход. Те ще бъдат отгледани до няколко месеца, след което ще бъдат пуснати на различни места в Дунав. За целта ще бъдат използвани най-съвременни методи, така че малките есетрички да имат възможно най-висок шанс за оцеляване.

Есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус критично застрашени, допълват от WWF.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук