10 декември – Световен ден на футбола  

0

По инициатива на ООН 10 декември се отбелязва като Световен ден на футбола.

Онази интелигентна, благородна, хазартна, изящна, завладяваща, стремглава игра, която е демонстрирана на световните игрища от Пеле и Марадона, Яшин и Роналдо, Стоичков и Меси. Футболът е най-популярният спорт в света, омагьосал милиони хора на планетата. Смята се, че на планетата са създадени 1.5 млн. отбора и 300 хил. клуба, а само професионалните играчи са 120 милиона.

Корените на футбола отвеждат далеч в историята – преди повече от 2000 години. Игри, посветени на ритането на кръгли предмети, са доста популярни в Китай, Япония, сред индианците в Южна Америка, в древна Гърция (където е наричана „битка за топка“), Рим, Египет, при племена на келтите, ескимосите, както и сред славянските народи.

За официална родина на футбола се смята Англия. Любопитен факт е, че в началото играта е била доста жестока. „Топката“ била ритана направо на улиците от няколко души, като в определени случаи броят им достигал стотици. Често играта завършвала със сериозни травми и дори със смърт на футболисти.

Футболът определено е най-популярната игра в света. Любовта към нея се дължи на това, че е много красива, завладяваща, сложна, но разбираема от почти всички. Изящество, атлетизъм и скорост, събрани в 90 минути, превръщат играта в изключително красиво зрелище. Ето защо футболът се смята за социално явление и му е отредено специално място в сърцата на доста запалянковци, живеещи не само в различни страни, но и на отдалечени континенти. Така футболът се превръща в едно от малкото неща, в които днес е готов да вярва почти всеки. Без да търси кой знае колко дълбок смисъл, ритайки кожената топка…

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук