10 октомври – Световен ден за психичното здраве

0

Световният ден на психичното здраве (10 октомври) е ден за образование и гласност за психичното здраве, както и за борбата против стигмата на психичните заболявания в обществото.

За първи път този ден се отбелязва през 1992 г. по инициатива на Световната федерация за психично здраве – световна организация за психично здраве, включваща представители от повече от 150 държави. На този ден застъпници за психичното здраве по целия свят привличат вниманието към психичните заболявания и негативните последици върху живота на хората, засегнати от тях. В някои страни този ден е част от „Седмицата на психичното здраве“, каквато е практиката в Австралия.

Статистики показват, че у нас по-често боледуват жените, освен това те по-често се обръщат за професионална помощ от мъжете. По възрастови групи най-висок риск от заболяване от тежка депресия има групата от 20 до 34 години. За съжаление все по-рядко хората с подобни проблеми се обръщат за помощ към лекарите.

Основната причина за поява на тези разстройства е стресът в ежедневието и особеностите на начина на живот. Социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност и особеностите на съответната култура са сред другите фактори, които водят до тези разстройства. Първите симптоми, които биха могли да издават наличието на проблеми са безсъние, честа умора, лошо настроение и раздразнителност. В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при съответния специалист –психиатър, психотерапевт, психолог. При хронични заболявания, свързани с дефицит на социални умения и възможности за самостоятелен живот, в терапията е необходимо да се включват и социални работници, които да провеждат психосоциална рехабилитация на потърпевшите. Нужно е и обществото да преодолее стигмата към психиатричната помощ и проблеми, за да се получи адекватно лечение още в ранните стадии на разстройството.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук